Dieta antynowotworowa

Choroba nowotworowa to jedno z najpoważniejszych schorzeń XXI wieku, na które nie ma stuprocentowej metody leczenia. Tryb życia ma wpływ na ryzyko zachorowania. Zdrowe nawyki mogą uchronić przed rakiem i zapewniają długowieczność. Istotnym czynnikiem jest dieta. Tylko zbilansowany posiłek, bogaty w składniki odżywcze uchroni organizm przed rozwojem nowotworu. Warto zatem już dziś wprowadzić dietę antyrakową, dzięki której choroba nie będzie nam zagrażać.

Istnieje wiele odmian diety antyrakowej. Jedną z najpopularniejszych jest dieta Kohnlechnera. Kuracja opiera się na trzech podstawowych strategiach. Pierwszą jest odtrucie organizmu, następnie przechodzi się do uodpornienia. Ostatnim elementem jest zmiana sposobu żywienia. Zdaniem autora diety, obciążony organizm nie może samoczynnie poradzić sobie z odtruwaniem, co przyczynia się do pojawienia się choroby. Przeciążone nerki czy wątroba często są siedliskiem wielu toksyn, które gromadzą się w narządach z powodu złego żywienia. Jedynym sposobem, by narządy ponownie mogły samodzielnie walczyć z chorobą jest ich detoksykacja.

 

Dieta antynowotworowa

Odtruwanie rozpoczyna się od wzbogacenia codziennego jadłospisu o warzywa i owoce, miód, oliwę z oliwek, ziarna zbóż, kiełki, chude mleko, grzyby, chude ryby i drób. Kompletnie zakazane są produkty jak sól, cukier, używki, alkohol oraz słodycze. Istotne jest także systematyczne nawadnianie organizmu, minimum dwa litry niegazowanej wody mineralnej oraz do tego herbatki ziołowe. Oczyszczone ciało będzie funkcjonowało prawidłowo, gdy nie zabraknie mu wszelkich niezbędnych składników mineralnych. Takie zasady warto na stałe wprowadzić do swojego życia. Wrogiem zdrowia są produkty przetworzone jak wędliny i konserwy. Niewskazane jest także podjadanie, które prowadzi do nadwagi. Zbędne kilogramy i brak ruchu często kończą się właśnie poważnymi chorobami.

Każda dieta antyrakowa, również dieta Kohnlechnera, składa się z pełnowartościowych artykułów. Warto jeść niskotłuszczowe jogurty, zielone warzywa oraz ryby. Produkty, bogate w witaminy i kwasy omega, wzmacniają odporność. Niezbędna jest też zielona herbata, źródło antyoksydantów, które są wrogiem komórek nowotworowych. Wskazane są też czosnek, pestki słonecznika i dyni, żurawina oraz czekolada.

Natomiast sprzymierzeńcem raka się dania typu instant, fast-foody oraz produkty smażone w głębokim tłuszczu. Czerwone mięso również powinno się wykluczyć z codziennego menu. Unikać należy zadymionych pomieszczeń oraz palenia papierosów. Nie można zapomnieć o pestycydach i sztucznych nawozach, wykorzystywanych w uprawach roślin. Szkodliwe związki przenikają do warzyw, narażając organizm na ich działanie. Dlatego też warto zaopatrywać się w świeże produkty tylko z ekologicznych gospodarstw. Urozmaicona dieta to gwarancja dobrego samopoczucia oraz zdrowia. Dzięki niej można ustrzec się raka.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.