Dieta podczas radioterapii

Radioterapia jest jedną z podstawowych technik leczenia chorób nowotworowych. Jej celem jest eliminacja komórek nowotworowych za pomocą promieniowania jonizującego i uniemożliwienie ich dalszego podziału i rozmnażania się. Działanie radioterapii nie dotyczy tylko niszczenia komórek nowotworowych, ale także zdrowych. Proces ten odbywa się na żywym organizmie ludzkim, a zdrowe tkanki reagują odczynem popromiennym. W związku z tym zabieg ten wywołuje niepożądane działania.

W tym okresie powstaje ryzyko występowania takich dolegliwości jak: wymioty, utrata apetytu, biegunki. Ich występowanie wpływa na złe odżywianie się chorego. Pacjenci podczas radioterapii bardzo często jedzą zbyt mało, co sprzyja rozwijaniu się niedożywienia, utratą masy ciała. Konsekwencją tego jest zmniejszenie odporności organizmu, możliwość zwiększenia częstości zakażeń, a to pogarsza rokowania. Długoterminowe skutki uboczne radioterapii mogą powodować zwężenie światła jelit, a także uszkodzenie błony śluzowej przewodu pokarmowego, a w efekcie zapalenie błony śluzowej oraz zaburzenia trawienia i wchłaniania. Dlatego należy podjąć działania zapobiegające dalszemu pogorszeniu się stanu niedożywienia poprzez prawidłowo dobraną dietę.

Apple and stethoscope on white background

Przede wszystkim dieta powinna składać się z 4-5 lekkostrawnych, nieobfitych posiłków dziennie (co 2-3 godziny). Powinna zawierać ok. 1,5 grama białka na kilogram ciała na dobę. Charakteryzować się ograniczeniem błonnika pokarmowego (pełnoziarnistych produktów zbożowych), produktów wzdymających (cebula, strączkowe, kalafior), tłustych, smażonych potraw, oraz surowych warzyw i owoców. Wskazane jest spożycie pieczywa jasnego, ewentualnie graham, drobnych kasz (perłowa, manna, kleiki ryżowe, kasza kukurydziana), potraw pieczonych lub duszonych, pozbawionych skórki i nasion owoców i warzyw w postaci puree, przecierów lub galaretek (nie mniej niż 0,5 kg dziennie), gotowane, pieczone na ruszcie mięso (drób, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina). Potrawy powinny być ciepłe, ale nie gorące i zimne, o małej zawartości soli, niezbyt słodkie i kwaśne. Powinno się wypijać dużo płynów (nie wskazana jest kawa, mocna herbata, napoje gazowane).

W diecie nie należy stosować rygorystycznych zakazów, nie ma jednej, cudownej diety, odpowiedniej dla każdej chorej osoby. Dieta jest indywidualna dla każdego, powinna być przede wszystkim wsparta przyzwyczajeniami żywieniowymi pacjenta. Powinna składać się z potraw, na które chory ma ochotę, pod warunkiem, że nie obserwuje się po ich zjedzeniu skutków niekorzystnych. Potrawy powinny być urozmaicone i atrakcyjnie podane w celu pobudzenia łaknienia. Zmysł smaku pozwala odnajdywać przyjemność w spożywaniu posiłków.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *