Czynniki chroniące przed rakiem piersi

Zapobieganie jest najlepszą strategią walki z nowotworem piersi. Podstawowym elementem jest eliminacja czynników ryzyka. Kolejnym podnoszenie odporności ustroju na procesy związane z powstawaniem raka piersi.

Czynniki chroniące przed rakiem piersi

Czynniki ryzyka to:

  • Wiek kobiety

Z analiz epidemiologicznych wynika, że 80% nowotworów piersi stwierdza się u kobiet po 50 roku życia. Jest to związane z okresem przekwitania (menopauzą). Gruczoły piersiowe są bardzo wrażliwe na działanie hormonów: estrogenu i progesteronu wydzielanych przez jajniki. W czasie kiedy jajniki zmniejszają produkcję estrogenów, większość struktur gruczołowych piersi zanika i zastępuje je tkanka tłuszczowa. Istnieje wiele przesłanek wskazujących na powiązanie ryzyka zachorowania na raka piersi i estrogenów.

W tym wypadku czynnikiem ochronnym jest stosunkowo późny wiek pierwszej i wczesny wiek ostatniej miesiączki. Wiąże się to z liczbą wszystkich cykli miesiączkowych w ciągu życia kobiety.

  • Obciążenia genetyczne

Około 5-10% nowotworów piersi ma charakter dziedziczny, pozostałe nowotwory powstają w wyniku samorzutnych mutacji (przemian genów) w ciągu całego życia. U kobiet z mutacją genów BRCA życiowe ryzyko wystąpienia raka piersi wynosi 80%. Osoby narażone powinny wykonać testy genetyczne.

  • Wiek kobiety a pierwsza ciąża

Badania sugerują, że ciąża w młodym wieku (do 25 roku życia) ma wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi. Wiąże się to z liczbą cykli miesiączkowych przed pierwszą ciążą. Również karmienie piersią wykazuje wpływ ochronny przed rozwojem raka piersi u matki (w każdym wieku, w tym również po menopauzie). Kobiety, które zachodzą w ciążę późno lub pozostają bezdzietne, są bardziej obciążone ryzykiem zachorowania. Kobiety, które posiadają więcej niż dwoje dzieci, obciążone są niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Związane jest to z faktem pozyskiwania od dziecka komórek ochronnych pozostających w niej przez dziesięciolecia, które pomagają układowi odpornościowemu matki zwalczyć infekcje i choroby.

  • Zdrowy styl życia

Prowadzenie zdrowego stylu życia może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania nawet o 38%. Profilaktyka ta polega na prawidłowym odżywianiu się i uprawianiu sportu.

Największe znaczenie w diecie kobiety, a mające wpływ na jej ochronę przed rakiem piersi mają:

  • brokuły oraz inne warzywa kapustowate – posiadają w sobie sulforafan – związek wykazujący działanie antynowotworowe,
  • czosnek, cebula – warzywa znane z właściwości uodporniających przed przeziębieniem, minimalizują również ryzyko zachorowania na raka piersi,
  • orzechy włoskie – do 50% chronią organizm kobiecy przed nowotworem piersi dzięki dużej ilości kwasów omega-3, antyoksydantów oraz fitosteroli,
  • pomidory – poza dużą ilością potasu, bogate są w likopen znany z silnych właściwości antyoksydacyjnych,
  • jagody – zawierają wiele silnych przeciwutleniaczy m.in. antocyjany i kwas ellagowy spowalniających rozwój nowotworów piersi,
  • siemię lniane, olej lniany – dzięki zawartości roślinnych lignan, które mają właściwości przeciwrakowe,
  • granaty – znane są z właściwości antynowotworowych, zawierają – polifenole i kwas ellagowy.
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *